Tradycyjna Świąteczna Szynka Czosnkowa – Krucha, Delikatna, Soczysta i Aromatyczna. Idealna na Świąteczny Stół.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i proste w wykonaniu danie obiadowe, które zachwyci rodzinę przy świątecznym stole, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Poznaj sprawdzony przepis mojej babci na tradycyjną świąteczną szynkę czosnkową. Twoi goście będą wniebowzięci! Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • słodka papryka
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • olej

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

Przeciśnij czosnek przez praskę.

 

Oczyść, umyj i wysusz mięso za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój je na równe plasterki i natrzyj wcześniej przygotowanym czosnkiem.

 

Natarte czosnkiem mięso umieść na dwie godziny w lodówce.

 

W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka.

 

Spód naczynia żaroodpornego natrzyj olejem. W naczyniu układaj warstwami cebulę pokrojoną w piórka i plastry mięsa. Zakończ warstwą z mięsa i posyp potrawę przyprawami do smaku – solą, pieprzem i słodką papryką. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę cebuli.

 

W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Przygotowaną mieszanką sosów polej z wierzchu całe danie w naczyniu żaroodpornym. Uważaj, żeby polać równomiernie na całej powierzchni.

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Początkowo piecz mięso pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przez kolejne 45 minut bez przykrycia, żeby mięso pięknie się zarumieniło.

 

Gdy potrawa będzie gotowa, ułóż plastry szynki oraz cebulę na półmisku.

 

Tradycyjna świąteczna szynka czosnkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków puree i surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!


error: Content is protected !!