Twarogowe bułeczki – Zawsze wychodzą delikatne, puszyste i aromatyczne. Genialna przekąska, którą zrobisz w zaledwie 15 minut

Uwielbiam bułeczki twarogowe w każdej postaci dlatego, że można przygotować je ekspresowo, praca z nimi jest przyjemna i zawsze wychodzą doskonałe. Bardzo dużo eksperymentowałam w kuchni, aby uzyskać idealny smak i zaskoczyć domowników.

 

 

Muszę przyznać, że mi się to udało i dzięki temu moi bliscy często cieszą się pyszną, zdrową przekąską. Genialne połączenie smaków sprawia, że znikają z talerza błyskawicznie. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Twaróg 250 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Masło 80 g
  • Mąka pszenna 180 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki stołowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z solą i pokrojonym w kostkę miękkim masłem.

 

2. Następnie, dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Na koniec, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wymieszaj i ugnieć jednolite, gładkie ciasto.

 

3. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i każdą zroluj w wałeczek. Potem rozwałkuj je na prostokąty o grubości 2-3 mm. Postrzępione i nierówne krawędzie odetnij.

 

4. Tak przygotowane ciasta, posyp cukrem, wiórkami kokosowym i zawiń ciasno w rulon.

 

5. Każdy rulon, pokrój na 5 cm kawałki i poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Po upieczeniu i wystudzeniu, możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem. Ich aromat, który unosi się w całym domu sprawi, że nikogo nie będziesz musiała wołać na herbatkę. Sami przybiegną błyskawicznie. Smacznego!


error: Content is protected !!