Na moim stole w tym roku zajmują pierwsze miejsce ziołowe oraz bardzo aromatyczne udka z kurczaka w świetnym sosie kremowym pieczarkowo-śmietankowym. Możesz podawać jako przystawkę lub samodzielne danie obiadowe.
Najdelikatniejszą częścią kurczaka są udka , jeśli myślisz o zastąpieniu ich na np. na fileta z kurczaka to na pewno danie nie będzie już tak pyszne oraz delikatne. Koniecznie spróbuj, a przekonasz się jakie jest pyszne!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Udka z kurczaka -1 kg
-
Czosnek- 4 ząbki
-
Pieczarki -250 g
-
Słodka śmietana- 200 ml
-
Granulowana cebula- 1 łyżeczka
-
Masło-1 łyżka
-
Czosnek granulowany- 1 łyżeczka
-
Tymianek- 1,5 łyżeczka
-
Rozmaryn- 1,5 łyżeczki
-
Oliwa z oliwek -2 łyżki
-
Sól- 1 łyżeczka
-
Pieprz- pół łyżeczki
-
Parmezan- 50 g
-
Do smaku ulubione zioła
WYKONANIE:
1. Umyj udka z kurczaka, oczyść następnie wytnij skórki oraz kości. W miseczce wymieszaj czosnek granulowany, pieprz, sól, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, oraz cebulę suszoną. W uzyskanej mieszance dokładnie zanurzaj mięso i na oliwie z oliwek smaż na złoty kolor z każdej strony. Tak usmażone udka , do garnka przełóż.
2. Na patelni rozgrzej masło, pieczarki usmaż , dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, przypraw pieprzem ,solą, pozostałym tymiankiem oraz rozmarynem i ulubionymi ziołami. Dodaj następnie śmietanę, parmezan starty, przez kilka minut pod przykryciem duś.
3. Zalej udka na koniec przygotowanym sosem pieczarkowo- śmietankowym i przez 5 minut jeszcze gotuj. To wszystko!
Tak przygotowane udka podawaj z ryżem bądź z puree ziemniaczanym z surówkami ze świeżych warzyw.
Gdy jesteś na diecie i pilnujesz kalorii spożywczych to jogurtem naturalnym możesz spokojnie zastąpić śmietanę.