Puszyste węgierskie naleśniki – miękkie i smaczne. Tak dobre, że jem bez nadzienia. Oto przepis

Puszyste naleśniki to przysmak, który lubi każdy.

Odpowiednio przygotowane naleśniki są pyszne z dżemem lub owocami, z wytrawnym nadzieniem jak mięso lub warzywa, a nawet bez żadnych dodatków. To uniwersalny posiłek, który nada się na śniadanie, obiad i kolację.

 

 

Poniższy przepis pokazuje jak można łatwo zrobić węgierskie naleśniki. Wyróżnia je lekkość, puszystość i proste przygotowanie.

 

SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna (250 g),
  • mleko (300 ml),
  • drożdże (15 g),
  • jajka (2 sztuki),
  • cukier (do smaku),
  • szczypta soli,
  • olej.

 

PRZYGOTOWANIE: 

1. Do wygodnej miski, wlej połowę mleka i rozpuść w nim pokruszone drożdże. Oddziel białka od żółtek i w osobnej misce ubij białka z solą na sztywno.

 

2. Żółtka, dodaj do rozczynu drożdżowego i połącz z pozostałym mlekiem, mąką i na koniec delikatnie z ubitą pianą. Odstaw ciasto na 15 minut.

 

3. Smaż cienkie naleśniki, na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!


error: Content is protected !!