Wielkanocny pasztet drobiowy – Święta w moim domu bez niego nie istnieją. Robię go w ten sposób już od wielu lat

Na moim Świątecznym stole, nie może zabraknąć domowego pasztetu drobiowego, według sprawdzonego przepisu mojej babci.

 

Piekę go zawsze już od wielu lat i tak samo jak ja w dzieciństwie nie mogłam się go doczekać, tak też moje dzieci oczekują go z niecierpliwością. Kiedy widzę ich szczęśliwe miny, gdy ląduje na stole – wiem, że przygotowałam go z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 5 szt.
  • Filet z kurczaka – 700–800 g
  • Czosnek suszony – 1 łyżeczka
  • Masło – 60 g
  • Ocet jabłkowy – 0,5 łyżki
  • Soda – 0,5 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Sezam do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filet z kurczaka umyj, oczyść i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem go wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Jajka, ubij mikserem na wysokich obrotach. Ugotowanego fileta, z roztopionym masłem zmiel blenderem.

3. Do masy mięsnej, dodawaj stopniowo ubite jajka, dodaj dodaj sodę zgaszoną w occie jabłkowym, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj całość.

4. Prostokątną formę, wysmaruj masłem i przełóż do niej masę mięsną, a wierzch posyp sezamem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-45 minut. Potem wyłącz piekarnik i zostaw pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

Pasztet doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na moim Świątecznym stole nie może go zabraknąć. Smacznego!


error: Content is protected !!