Wieprzowina po Gruzińsku – Tak przygotowane mięso, wprost rozpływa się w ustach. Genialne połączenie smaków na talerzu
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Od wybitnego szefa kuchni, jednej z takich restauracji udało mi się uzyskać genialny przepis na jedyną w swoim rodzaju wieprzowinę po gruzińsku. W moim domu robię ją bardzo często i na różne okazje, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dużą kostkę.
2. Teraz przygotuj marynatę: śmietanę, wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj miód, sok z cytryny, czosnek, paprykę, kurkumę, chmiel suneli, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane zioła i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Potem przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
4. Po tym czasie, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!