Goście oszaleją z zachwytu. Zawsze się udaje. Hit kulinarny – Włoskie ciasto 12 łyżek.

Czy też uważasz, że najlepszy przepis to taki, który składa się ze składników, które znajdziesz zawsze w swojej kuchni? Jeśli tak to dobrze trafiłaś/eś!

Włoskie ciasto „12 łyżek” to prosty i szybki przepis na wyśmienity deser do twojej ulubionej kawy. Jedyne co należy zrobić to połączyć 12 składników, włożyć do piekarnika i voilà – po 30 minutach możesz wyciągać ciasto z i cieszyć się jego smakiem.

Uważasz siebie za nieidealną panią domu i twierdzisz, że ciasta nie są Twoją mocną stroną? Nie przejmuj się, ciasto „12 łyżek” sprawi, że cała rodzina będzie chciała wpaść do Ciebie na kawę… i deser oczywiście! Pewnie zastanawiasz się skąd nazwa „12 łyżek” – otóż główne składniki przepisu wystarczy odmierzyć łyżką.

  • 3 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 8g proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder – opcjonalnie

Przygotowanie

Jajka ubijaj ze szczyptą soli do momentu uzyskania puszystej piany, następnie dodaj cukier, wciąż ubijaj. Kolejno dodaj mleko, olej roślinny i sok wyciśnięty z połowy cytryny, dokładnie wymieszaj całość. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 30 minut. Po ostudzeniu udekoruj ciasto tak jak lubisz Ty i Twoi goście – owocami, lukrem, cukrem pudrem. Delektujcie się pysznym włoskim ciastem, smacznego!


error: Content is protected !!