Kiszone produkty spożywcze przezywają obecnie renesans popularności.
Coraz więcej osób stara się odżywiać świadomie, kierując się nie tylko walorami smakowymi, ale również zawartością substancji odżywczych i prozdrowotnych. Od dawna wiadomo, że kiszonki mają wszystkie te cechy.
Są pyszne i zdrowe, niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na modne koreańskie kimczi, swojską kiszoną kapustę czy lubiane przez wszystkich kiszone ogórki.
O zastosowaniach kiszonych ogórków wielu z nas mogłoby długo opowiadać.
Ale co zrobić z wodą, pozostającą w słoiku po wyjęciu ostatniego pysznego ogórka? Okazuje się, że płyn ten posiada wiele zastosowań, a jego wylewanie jest zwyczajnym marnotrawstwem!
Woda po ogórkach kiszonych – co zawiera?
Sok z ogórków kiszonych stanowi źródło witamin z grupy B, a także cenne witaminy A, C, E i K. To jednak nie wszystko. W wodzie po ogórkach znajdziemy również spore ilości wapnia, potasu, żelaza, cynku, magnezu oraz fosforu.
Płyn po ogórkach jest skuteczną substancją wspomagającą trawienie, a ze względu na obecność bakterii probiotycznych ma korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Na pytanie to, co zrobić z wodą po ogórkach, odpowiedź wydaje się prosta. Można ją po prostu wypić! Szczególnie korzystna będzie w przypadku osób z problemami gastrycznymi, a także tymi walczącymi z objawami kaca!
Kwas z ogórków do zakwaszania barszczu
Woda z ogórków stanowi również idealny sposób na zakwaszenie barszczu. Zamiast wlewać ocet czy wyciskać kolejną cytrynę, wystarczy wlać ok. 100 ml wody z ogórków.
Barszcz zyska piękny, intensywny kolor, odpowiedni poziom zakwaszenia oraz ciekawy aromat, pochodzący z ziół stosowanych do kiszenia ogórków!
Kwas z ogórków jako środek czyszczący
Kwas zawarty w wodze po ogórkach znajduje zastosowanie w czyszczeniu przedmiotów metalowych. Miedź pokryta patyną odzyska swój dawny blask po przetarciu wacikiem nasączonym wodą z ogórków.
Tak samo woda z ogórków sprawdzi się podczas czyszczenia pokrytych kamieniem baterii kuchennych czy łazienkowych. To sposób nie tylko prosty i tani, ale również ekologiczny. Metal odzyska dawny blask bez stosowania agresywnych środków chemicznych.
Kwas ogórkowy jako środek kosmetyczny
Potwierdzone jest działanie kwasu ogórkowego w kompresach po ugryzieniach owadów. Swędzące miejsce wystarczy przetrze wacikiem nasączonym wodą z ogórków, a nieprzyjemne uczucie swędzenia i pieczenia minie.
To samo dotyczy poparzeń słonecznych. Zastosowanie kwasu ogórkowego pozwala na zmniejszenie uczucia pieczenia i swędzenia.
Woda po ogórkach jako preparat na chwasty i naturalny konserwant
Skropienie chwastów w doniczkach lub na grządkach kwasem ogórkowym pozwala na zatrzymanie ich wegetacji. Warto spróbować, jeśli nie wykorzystamy wody z ogórków do innych celów!
Zanurzenie w wodzie z ogórków niezjedzonych warzyw (np. papryki, kalafiora czy marchewki) przedłuży ich trwałość i nada ciekawy aromat. Warzywa takie można wykorzystać do zdrowych sałatek i surówek.
Woda z ogórków panaceum na bolące gardło i nieświeży oddech
Ze względu na obecność witamin, minerałów oraz znacznej ilości bakterii probiotycznych, woda z ogórków uważana jest za skuteczny środek na przeziębienie i ból gardła. Możliwe, że właściwości te wynikają również z faktu używania do kiszenia ogórków czosnku, będącego jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych zastosowań wody po ogórkach, warto spróbować! Następnym razem, po zjedzeniu ostatniego ogórka, nie wylewaj już drogocennego płynu!