Ogórki kiszone są dobrze znane nie tylko w Polsce, ale także w Rosji, na Ukrainie, na Węgrzech, we Francji, Danii, Szwecji i Indiach. W Polsce cieszą się dużą popularnością, kisimy je również na zimowe zapasy. To rewelacyjny dodatek do sałatek, dań obiadowych i świetna przekąska. Czy wiesz jednak, jakie właściwości zdrowotne ma woda z kiszonych ogórków?
Co wyjątkowego kryje się w ogórkach kiszonych:
Ogórki koszone to jeden z najlepszych probiotyków, czyli żywych kultur bakterii i drożdży. Stosowana w odpowiedniej ilości, korzystnie działa na pracę żołądka i jelit – pełni funkcję obronną. Po kuracji antybiotykowej, zarówno ogórki kiszone jak i woda z ogórków, uzupełniają florę bakteryjną. To bogactwo błonnika, soli mineralnych i witamin, które mają niezwykle korzystne właściwości lecznicze. Kiszone, lub małosolne – trudno im się oprzeć.
Jakie są właściwości wody z ogórków kiszonych:
Z pewnością do tej pory zjadałeś ogórki kiszone, a wodę zwyczajnie wylewałeś do zlewu. Od tej pory już nigdy tego nie zrobisz. To naturalna bomba witaminowa, którą trudno jest zastąpić dostępnymi lekami lub innymi produktami.
Woda z ogórków kiszonych:
uzupełnia elektrolity i doskonale nawadnia i orzeźwia organizm zastępuje wodę podczas pieczenia chleba. Wykorzystaj do pieczenia wodę z ogórków kiszonych zamiast wody, a otrzymasz wilgotne i pyszne pieczywo nadaje się do marynowania mięsa. Wystarczy dodać czosnek, kminek, rozmaryn i cebulę, według upodobania dzięki potasowi łagodzi bóle mięśniowe i eliminuje zakwasy, dzięki czemu zalecana jest ludziom aktywnym i sportowcom reguluje poziom kwasu żołądkowego i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego łagodzi objawy kaca idealnie nadaje się do podlewania domowych i balkonowych kwiatów. W tym celu należy rozcieńczyć 1 l wody z 1/2 szklanki wody z ogórków łagodzi objawy oparzeń słonecznych poprawia trawienie, dzięki czemu ma swoje zastosowanie w odchudzaniu usuwa nagromadzone w jelitach toksyczne złogi
I jak? Przekonałam Cię do wody z ogórków kiszonych?