Wołowe pulpeciki z warzywami. W ten sposób przygotowane nie równają się z tradycyjnymi.

Szybkie oraz łatwe w przygotowaniu są aromatyczne i delikatne pulpeciki , które w piekarniku upieczesz. Podczas pieczenie się dania , wykorzystaj ten czas na bardzo miłą pogawędkę z rodziną. Zapraszam na przepis!

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • Jajko
  • 100 ml wody
  • Marchew
  • Cebula
  • 3 papryki
  • 2 ziemniaki
  • 75 g bułki tartej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki kminku
  • Łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 100 ml oleju słonecznikowego

 

WYKONANIE:

1. Z wodą wymieszaj olej oraz koncentrat pomidorowy, przypraw solą. Z mięsem mielonym wymieszaj drobno pokrojoną cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawy, sól oraz posiekaną natkę pietruszki.

 

2. W talarki pokrój obrane oraz umyte ziemniaki oraz marchew. W średnie paski pokrój paprykę umytą oraz oczyszczoną. Do naczynia żaroodpornego przenieś warzywa.

 

3. Zgrabne klopsiki uformuj z mięsa mielonego , na przygotowanych wcześniej warzywach je układaj, następnie sosem pomidorowym zalej.

 

4. Folią aluminiową przykryj naczynie i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij folię i przez 10 minut piecz.

 

Gotowe są aromatyczne oraz delikatne pulpeciki z warzywami. Podawaj jako samodzielne danie lub w towarzystwie ryżu lub purre ziemniaczanego. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!