,, Wschodnia bajka” , Szarlotka- Gdy ja podaje , każdy zachwyca się jej smakiem.
Od wielu lat przygotowuje szarlotkę z tego sprawdzonego oraz najlepszego przepisu. Każdy w mojej rodzinie chętnie kosztuje tak przygotowane ciasto. Wtedy towarzyszą nam słowa Jane Austen: ,, Udane szarlotki stanowią znaczną część naszego rodzinnego szczęścia”.
Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3 jajka
-
150 g mąki pszennej
-
2 jabłka
-
65 ml oleju słonecznikowego
-
60 ml stopionego masła
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
120 g cukru
-
Łyżeczka proszku do pieczenia
-
50 g rodzynek
-
150 g orzechów włoskich
-
50 ml koniaku
-
50 g suszonych moreli
-
5 g cukru waniliowego
-
Łyżeczka cynamonu
-
Cukier puder do dekoracji
WYKONANIE:
1. Dzień wcześniej lub wieczorem drobno pokrojone morele oraz rodzynki zalej konakiem ( zalać możesz je również gorącą woda lub mocną czarna herbatą).
2. Z cynamonem wymieszaj 70 gram cukru, oraz wcześniej uprażone i drobno pokrojone orzechy dodaj.
3. Do ubijanych jajek przez kilka minut dodawaj stopniowo dodawaj cukier waniliowy połączony z cukrem.
4. Następnie dodawaj pomału 60 ml roztopionego masła, oraz przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia , całość dokładnie wymieszaj. konsystencja ciasta powinna przypominać gęsta, gładką śmietanę.
5. Jabłka obrane oraz umyte, na cienkie paski pokrój (2mm), następnie do miski przełóż i skrobią posyp.
6. Papierem do pieczenia wyłóż formą, następnie olejem posmaruj.
7. Połowę ciasta wlej do formy, orzechami posyp, jabłek połowę poukładaj, odcedź owoce suszone. Na to wszystko wlej drugą połowę ciasta ,a na to pozostałe jabłka oraz orzechy,
8. Piecz przez 50-55 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Na pierwsze pół godzin możesz folią aluminiową przykryć ciasto , gdyż nie przepalą się orzechy.