Zapiekanka mięsno-warzywna – To najsmaczniejsza zapiekanka, jaką dotąd jadłam. Pochwał domowników nie było końca

Przepis na tą fantastyczną zapiekankę, dostałam od swojej najlepszej przyjaciółki jakiś czas temu. Od tamtej pory, gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Wystarczy pokroić, doprawić, wymieszać i upiec. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 100 g pieczarek
  • 50 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • Sól, czerwona mielona papryka, zioła prowansalskie lub ulubione przyprawy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki oczyść, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

 

 

2. Poukładaj je na dużej blaszce, zostawiając nieco miejsca na mielone mięso.

 

 

3. Z wierzchu, posyp wszystko solą, czerwoną papryką, ziołami i przyprawami, dodaj wodę, keczup i olej.

 

 

4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i przykryj namoczonym wcześniej w wodzie papierem do pieczenia.

 

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut.

 

 

6. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij papier, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz jeszcze przez 15 minut. Gotowe!

 

 

Podawaj na gorąco i koniecznie posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!