Jeśli zapiekanka, to tylko ziemniaczana z mięsem mielonym. Od teraz już zawsze będę ją robić w ten sposób

Pyszna, urzekająca smakiem, prostą przygotowania zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, to prawdziwy hit na moim stole.

 

Jeśli właśnie zastanawiasz się, co ugotować na obiad, zakasaj rękawy i do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 800 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
  • 2 kg ziemniaków
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach), obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Do mięsa dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem.

Mięso z cebulką podsmaż na patelni, jeśli jest zbyt suche, podlej je wodą. Ugotowane ziemniaki ugnieć z masłem na gładkie puree.

 

Formę do pieczenia ze ściąganymi bokami, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Na dno formy ułóż puree ziemniaczane, rozprowadzając je na całej powierzchni. Następnie wyłóż mięso mielone, lekko je wygładzając. Po nakłuwaj noże w kilku miejscach i posmaruj całość kwaśną śmietaną.

Piecz zapiekankę przez 40 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C

Smacznego!

 

Aby zapiekanka była jeszcze smaczniejsza, dodaj do kwaśnej śmietany starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Zapiekanka świetnie nadaje się na rodzinny obiad, oraz na ciepłą kolację. Z pewnością, zachwycisz nią również swoich gości, podczas niespodziewanej wizyty. Spróbuj i przekonaj się sama!


error: Content is protected !!