Zapiekanka z cukinią – Lekkie i sycące danie obiadowe, dla wszystkich miłośników bezmięsnych nowinek kulinarnych
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Zapiekanka z cukinią, może być również doskonałą ciepłą kolacją dla wszystkich domowników bez względu na wiek. Ten smak zostanie z Wami na dłużej… Do dzieła!
1. Cukinie umyj pod ciepłą bieżącą wodą, a jeśli jest stara – obierz je ze skórki.
2. Potem, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odciśnij wodę.
3. Sodę zgaś w kilku kroplach octu, wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 5 minut.
4. W tym czasie, drobno posiekaj ulubione zioła, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
5. W wygodnej, dużej misce wymieszaj śmietanę z sodą z roztrzepanymi jajkami i dopraw do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.
6. Do gotowego, gęstego ciasta, dodaj startą wcześniej cukinię i dobrze wymieszaj całość.
7. Tak przygotowaną masę, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem roślinnym, posyp startym serem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!