Zapiekanka z cukinią – Lekkie i sycące danie obiadowe, dla wszystkich miłośników bezmięsnych nowinek kulinarnych

To genialne, bezmięsne i sycące danie z cukinią w roli głównej, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni i dbającym o prawidłową, zdrową dietę dla swoich bliskich.

 

 

Zapiekanka z cukinią, może być również doskonałą ciepłą kolacją dla wszystkich domowników bez względu na wiek. Ten smak zostanie z Wami na dłużej… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki
  • 0,5 kg cukinii
  • 100 g śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2-3 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 50 g ulubionych ziół

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinie umyj pod ciepłą bieżącą wodą, a jeśli jest stara – obierz je ze skórki.

2. Potem, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odciśnij wodę.

 

3. Sodę zgaś w kilku kroplach octu, wymieszaj ze śmietaną i odstaw na 5 minut.

 

4. W tym czasie, drobno posiekaj ulubione zioła, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 

5. W wygodnej, dużej misce wymieszaj śmietanę z sodą z roztrzepanymi jajkami i dopraw do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

 

6. Do gotowego, gęstego ciasta, dodaj startą wcześniej cukinię i dobrze wymieszaj całość.

 

7. Tak przygotowaną masę, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem roślinnym, posyp startym serem i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!

 

Zapiekankę podawaj na gorąco, posypaną pokrojonym drobno szczypiorkiem. Smacznego!


error: Content is protected !!