Zapiekanka z mielonym mięsem – Doskonałe danie obiadowe lub ciepła kolacja dla każdego. Koniecznie musisz spróbować

Zapiekankę z mielonym mięsem według tego sprawdzonego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom szybkich, sycących i oryginalnych dań, zapiekanych w piekarniku.

 

 

 

Jestem pewna, że ten przepis zachowasz na dłużej, jako ten ulubiony. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Potem je obierz i ugnieć z masłem na gładkie puree. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

2. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso jest zbyt suche, podlej je wodą.

 

3. Tortownicę ze zdejmowanym dnem, wysmaruj olejem. Na dnie, wyłóż połowę puree z ziemniaków, lekko je ugnieć i wygładź.

 

 

4. Następnie ułóż równomiernie warstwę mięsa i wyłóż resztę puree. Po nakłuwaj zapiekankę nożem w kilku miejscach i posmaruj kwaśną śmietaną.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut na złoty kolor. Gotowe!

 

Zapiekankę, możesz również posypać z wierzchu tartym żółtym serem. Podawaj na gorąco w towarzystwie surówki z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!