Złote drobiowe roladki – Kryją w sobie smak, którego łatwo nie zapomnisz. Obok nich, nikt nie przejdzie obojętnie

Filet z kurczaka, to produkt uniwersalny, a dania z niego zawsze przygotujesz szybko i na wiele różnych sposobów. Świetnie łączy się z wszystkimi dodatkami, warzywami i można z nim eksperymentować w kuchni bez żadnych ograniczeń.

 

Roladki świetnie smakują, jako samodzielne danie obiadowe w towarzystwie frytek lub puree ziemniaczanym, pyszna i oryginalna przekąska oraz jako przystawka na uroczystym lub świątecznym stole.

Przygotujesz je szybko z tanich i łatwo dostępnych składników, a Twoi bliscy i przyjaciele długo nie zapomną tego smaku. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g serka śmietankowego topionego w kostce
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • czarny mielony pieprz
  • sól

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Potem przekrój je wszerz na pół i delikatnie przez folię spożywczą rozbij tłuczkiem. Dopraw z każdej strony do smaku solą i pieprzem.

2. Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Podsmażaj do miękkości, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3. Potem, dodaj pokrojony w kostkę serek topiony i mieszaj całość do czasu, aż serek się rozpuści.

4. Przełóż nadzienie do miski, dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.

 

5. Na brzegu każdego fileta, ułóż porcję nadzienia i zawiń je szczelnie w mięsie. Gotowe roladki, zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.

6. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem, nie zapomnij odsączyć nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z frytkami i domowym sosem paprykowo – pomidorowym lub tatarskim. Smacznego!

error: Content is protected !!