Złoty kurczak- Tak przygotowany smakuje najlepiej. Wystarczy upiec go w piekarniku i cieszyć się wspaniałym smakiem
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
W moim domu marynujemy kurczaka przez kilka godzin , po czym wkładamy go do rozgrzanego piekarnika. Do przygotowania pysznej marynaty, koniecznie potrzebny będzie Ci ketchup oraz majonez, w takiej marynacie pieczony kurczak smakuje niesamowicie pysznie.
Poniżej znajduje się przepis na przygotowanie marynaty, dzięki której kurczak rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!
1.Na samym początku dokładnie umyj , po czym ręcznikiem papierowym osusz mięso. Włóż je do miski i przypraw dokładnie solą, po czym odstaw na kilka minut.
2.W między czasie możesz przygotować marynatę. Do miski wlej ketchup, następnie dodaj majonez, majeranek oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, po czym obtocz w tym przygotowane mięso, następnie odstaw na 2 godziny.
3.Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem , później włóż do niego zamarynowanego kurczaka. Wierch mięsa posyp papryczką chili, i połóż obrane oraz pokrojone ząbki czosnku. Za pomocą foli aluminiowej przykryj kurczaka w naczyniu .
4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz mięso przez 50 minut. Po tym czasie za pomocą widelca sprawdź czy mięso jest miękkie. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze około 10 minuty, aby skórka pięknie się zarumieniła. Po tym czasie kurczak jest gotowy!
Gotowe mięso podawaj w towarzystwie z ziemniaków lub ryżu oraz nie zapomnij o surówce ze świeżych warzyw. Tylko Ty decydujesz z czym chcesz zjeść pysznego oraz pięknie wyglądającego kurczaka. Życzę smacznego!