„Znikające” Ciasto – Bez przepisu Twoi goście Cię nie opuszczą.

Podstawą ciasta francuskiego są owoce np. gruszki i jabłka. Deser ten smakuje mojej rodzinie i znajomym. Waniliowy smak i ulubione owoce to najlepsze połączenie.

 

SKŁADNIKI:

  • 400 gram jabłek
  • 400 gram gruszek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 gram masła
  • 150 gram mąki pszennej
  • 80 gram cukru
  • 2 jajka
  • 20 gram cukru waniliowego
  • Dwie szczypty soli

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubijamy z 50 gramami cukru, 10 gramami cukru waniliowego i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko, 30 gram masła, 90 gram mąki i proszek do pieczenia. Myjemy i kroimy owoce na cienkie plastry.

2. Prostokątną formę do ciasta smarujemy masłem i układamy na niej pergamin. Zanurzamy plastry owoców w cieście po obu stronach.

 

 

3. Układamy je w losowej kolejności warstwami, resztę ciasta wlewamy na wierzch. Pieczemy w 180-190oC przez 30 minut.

 

4. Przygotuj kruszonkę: pozostałą mąkę łączymy z miękkim masłem, cukrem, 10 gramami cukru wanilinowego i szczyptą soli. Rozcieramy mieszaninę na kruszonkę, posypujemy górę ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!