Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Podstawą ciasta francuskiego są owoce np. gruszki i jabłka. Deser ten smakuje mojej rodzinie i znajomym. Waniliowy smak i ulubione owoce to najlepsze połączenie.
SKŁADNIKI:
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z 50 gramami cukru, 10 gramami cukru waniliowego i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko, 30 gram masła, 90 gram mąki i proszek do pieczenia. Myjemy i kroimy owoce na cienkie plastry.
2. Prostokątną formę do ciasta smarujemy masłem i układamy na niej pergamin. Zanurzamy plastry owoców w cieście po obu stronach.
3. Układamy je w losowej kolejności warstwami, resztę ciasta wlewamy na wierzch. Pieczemy w 180-190oC przez 30 minut.
4. Przygotuj kruszonkę: pozostałą mąkę łączymy z miękkim masłem, cukrem, 10 gramami cukru wanilinowego i szczyptą soli. Rozcieramy mieszaninę na kruszonkę, posypujemy górę ciasta i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!